Delirme Korkusu
09 Mart 2024, Albis Therapy
Eğer siz de delirme korkusu ya da aklını kaybetme korkusu yaşıyorsanız, panik atak hastası olabilirsiniz! Aşağıda detaylı açıkladığımız üzere bu gibi hissiyatlar ve duygular Panik atağın en yaygın belirtileri arasındadır.
Panik atak için başvuran danışanlarımızın en çok muzdarip olduğu belirtiler ve sordukları sorular genelde aşağıdaki gibidir
Delirme korkusu nedir?
Delirme korkusu neden olur?
Aklını kaybetme korkusu normal midir?
Delirme korkusu nasıl yenilir?
Delirme korkusu adı nedir?
Delirme korkusu yaşayanlar neler hissediyor?
Delirme korkusu, aynı ölecekmiş gibi hissetme, kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetme gibi tanımlamaları da içeren kaygı bozuklukları altında panik bozukluk olan psikolojik rahatsızlığın belirtilerinden biridir. Panik bozukluk, kişide birdenbire ortaya çıkabilen panik ataklara sebebiyet veren nedeni belli olmayan sürekli kaygılı olma halidir. Panik bozukluk tanısı olabilmesi için atakların sürekli yaşanması gerekir ve atak halinde kişinin ellerinde terleme, boğaz kuruluğu, nefes almakta güçlük çekme, ayakta duramama, sakinleşememe gibi belirtiler gözlemlenir.
Panik atak konusunda bu makalemizi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Online ve ücretsiz panik atak testi çözebilirsiniz.
Delirme korkusu hastalığı demek olan Panik atak tedavisinde kesin çözüm sunduğumuz EMDR ile panik atak tedavisi sayfamıza göz atabilirsiniz
Delirme korkusu adı nedir?
Delirme korkusu (delirme fobisi) belirtileri nelerdir?
Kişi panik atak anında sanki delirecekmiş, kendi vücuduna ve zihnine karşı denetimini yitirecekmiş gibi hisseder. Delirme fobisi belirtileri aslında panik bozukluk belirtileridir. O an kalp atışı hızlanmıştır, kan basıncı artmıştır, nefes alamıyordur, bu hiç geçmeyecekmiş gibi hissediyordur ve kendi vücuduna engel olamadığı için kendini değersiz hisseder, bunun korkusuyla yine o atağı yaşamayı beklemek onda ayrı bir kaygı uyandırır.
Delirme Korkusu Yaşayanlar Neler Diyor?
Delirme korkusu yaşayanların neler dediklerine baktığımızda; yaşadıkları deneyimi aklını yitirecek, ölecekmiş gibi durumda hissettiklerini, bazıları şizofreni olduklarını düşündüklerini, bu hissin geçmesi için yardım arayışına girdiklerini, (çünkü kişinin hayatını zorlaştıran ve yoran bir his olması, bir an önce kurtulmak istemelerine sebep oluyor) kendilerini atak anında telkin yöntemiyle düzeltmeye çalıştıklarını, atak geçse bile sonrasında tekrar yaşayacakları korkusunda olduklarını dile getiriyorlar.
Anksiyete Bozukluğu Delirme Korkusuna Sebep Olur mu?
Anksiyete bozukluğu, bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, birçok alt dalı olduğu gibi, aşırı derecede kaygı ve korku hali olarak kısaca tanımlanabilir. Kişinin hayat kalitesini ciddi oranda düşürür, kaygı uyandıran olay ve yerlerden kaçınma gösterirler.
Panik bozuklukta kaygı bozuklukları altında yer alır ve delirme korkusunun en çok yaşandığı an bozukluğun sebep olduğu panik atak durumudur. Atak durumunda kişi kendini kontrol edemeyeceğini, bu durumdan hiç kurtulamayacağını düşündüğü için delirmekten korkar.
Aklını Kaybetme Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?
Aklını kaybetme korkusu (panik bozukluk) tedavisinde gerekiyorsa ilaç, ve psikoterapi birlikte kullanılmaktadır. Terapide amaç kişinin kendine karşı olan değerini arttırmak, atak anını nasıl atlatabileceğini öğretmek. – Atak anında asıl yapılması gereken kişinin bedensel değişikliklerinin farkında olmasını engellemek çünkü kalbi hızlı attığı için bayılacağını düşünebilir, nefes alamadığı için öleceğini düşünebilir, sakinleşemediği için aklını kaybedeceğini düşünebilir o yüzden bu düşüncelere kapılmaması için kendini başka işlere vermesi gerekir. İçinden 20 ye kadar saymak gibi.-
Bunların çerçevesinde kişi önce psikiyatriste başvurup panik bozukluk tanısı almalı ve eğer verilirse ilacı kullanmaya başlamalı o esnada da psikoterapi yardımı almalıdır.
Nur Aydoğan
Psikolojik Danışman - EMDR Terapisti
Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı ve Avrupa onaylı EMDR Terapisti olarak uzun yıllardır danışanlarıma yüz yüze ve online hizmet sunuyorum. Dokuz Eylül Üniversitesindeki öğrencilik hayatımdan beri, her zaman terapi ve Psikoeğitimler alanında ilerlemek amacım olmuştu. Albis Therapy’de psikoloji ekibimizi kurarak bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmeye, iyileştirmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz.