WhatsApp

Bireysel Terapiler

Alanında uzman psikolojik danışmanlarımız birey olarak
yaşadığınız sorunlara çözüm bulmanıza yardımcı olur

Bireysel Terapiler

Alanında uzman psikolojik danışmanlarımız birey olarak yaşadığınız sorunlara çözüm bulmanıza yardımcı olur

BİREYSEL DANIŞMANLIK

Bireysel terapi veya diğer adıyla bireysel danışmanlık yaşamın anlamlı ve yaşanılır kılınması, hayatın zorluklarına karşı önleme ve değişim için yaşamı zenginleştirme aracıdır.

Bireyle Psikolojik Danışma ve Etkileri Nedir?

Bireyle psikolojik danışma, kişinin hayat karşısında kendisini ve çevresini anlayabilmesi, sorunlara çözümler üretebilmesi, karşılaştığı durumlarla baş edebilme becerilerini geliştirebilmesi, kişinin duygusal, davranışsal ve ilişkisel anlamda iç sancılarını hafifletmesi ve kendilerini daha iyi keşfederek geliştirmesini sağlayan; alanında yetkin bir profesyonel olan psikolog ya da psikolojik danışman ile birey arasında birebir yüz yüze ya da çevrimiçi (online) gerçekleşen gizlilik ve güvene dayalı bir süreçtir. İnsan olarak yaşamın getirdiği değişiklikler ve durumlarla kendi çabalarımız, arkadaşlar, aile veya dini inançlarımız sayesinde uyum sağlayabilmekteyiz. Bununla birlikte, hayatın değişken yapısı ve bize destek olan bu kaynaklara rağmen yaşam öyle bir noktaya gelebiliyor ki profesyonel ve yetkin bir yardımcıya bu zorluklara uyum sağlama konusunda ihtiyaç duyabiliyor ve bu kişinin yol göstermesi gerekebiliyor. Böyle düşündüğümüzde bireysel terapi, yaşamın anlamlı ve yaşanılır kılınması, önleme ve değişim için yaşamı zenginleştirme aracı olarak görülebilir. Sebebi ne olursa olsun yaşam kimi zaman içinden çıkılmaz, yıkıcı, stresli, tatminsizlik ve mutsuzluk duyguları içinde kalmamızı gerektirebilir ve bu duygular hayatın normal akışının devam edebilmesini engelleyebilir. Böyle zamanlarda yolumuzu görebilmek ve aydınlatabilmek için psikolojik danışman, içinde bulunduğumuz şeyi tanımlayabilmek ve psikolojik iyi halimizi elde edebilmek için bize eşlik ederek yol gösterici konumunda durur. Diğer taraftan bireysel danışmanlık, kişinin gerginliğe ve huzursuzluğa yol açan çözemediği durumlar ve olaylara karşı hazırlıklı olması ve kendi kendisine yardım etmesini sağlayan önleyici bir hizmet de sunar. Yaşamın öngörülemez haline ve zorluklarına karşı kişinin yaşantısını güçlendiren bireyle psikolojik danışmanlık, hayatın içindeki kendiliğinden var olan fırsat ve imkanları kişinin keşfederek görebilmesini sağlar. 

Amerikan Psikolojik Danışma Derneği (American Counseling Association) ise “profesyonel psikolojik danışma”yı şöyle tanımlar: “Ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin; bilişsel, duygusal, davranışsal ve etkileşimsel müdahale stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ve patoloji konularını ele alacak şekilde uygulanması”dır.

Bireysel Terapi

Amerikan Psikolojik Danışma Derneği

Psikolojik danışmanlık hizmeti sağlayan profesyoneller, bu hizmeti almak için gönüllü olan kişiyi birçok bağlamda birlikte ele alarak probleme ya da danışanın (danışmanlık alan kişi) ihtiyacına yaklaşır. Psikolojik danışman, danışanın sorunlarına ya da yaşadığı durumlara danışanın gözünden bakmaya çalışarak ona en uygun tedavi, yöntem ve yaklaşımına karar vererek uygular.

Psikolojik Desteğe Olan İhtiyacımız

Yaşamın içinde karşılaştığımız zorluklarla ya da kendimizi daha ileriye taşıyabilmek için kimi zaman neye ihtiyacımız olduğunu fark edemeyebiliyoruz. Her birimiz üzülüyor, şaşırıyor, kırılıyor ya da kafa karışıklığı yaşayabiliyor ve kaybolmuş, ne yapacağını bilemeyen bir yerde kendimizi bulabiliyoruz. İçinde bulunduğumuz çevrede, ilişki içinde bulunduğumuz insanlarla ve kendi tercihlerimiz, karakter özelliklerimize göre ihtiyacımız olan şeyi belirlemek kolay olmayabiliyor. Böyle durumlarda buradan çıkabilmek ve durumumuzu değiştirebilmek için de bu değişimi yapmaya gönüllü olmak, bizi yaşamda istediğimiz yerde olmamıza yaklaştırır ve uyumlu bir yaşamı sağlar. Bireyle psikolojik danışmanlık, danışanın ihtiyaçlarına da odaklanarak, onun duygu, düşünce, davranışlarına, sosyal ve kültürel sistemlerine göre tepki vermeyi içeren gönüllülük esasına dayalı ve çok kültürlü bir deneyimdir. Psikolojik danışman, kişinin kendini rahat ve korunaklı hissetmesi, özgürce kendini ifade edebilmesi için güvenilir, koşulsuz kabul, sevgi ve saygının içinde barındırdığı bir ortam hazırlar. Bu ortam danışan ve danışman arasında karşılıklı samimi bir güven ilişkisine dayanır. 

Bireysel Terapi süreci nasıl olur?

Bireysel terapi süreci, kendimizle daha fazla yakınlaştığımız ve kendimizi daha iyi tanıyabileceğimiz bir deneyimdir. Aslında kendimiz ve yanımızda güvenebileceğimiz yetkin bir kişi ile çıktığımız bir yolculuktur. Bu yolculuğa başlamak ya da başlamaya karar vermek bile kendimiz için yapacağımız tebrik edilesi çok değerli bir adım oluyor. Bu kadar yakından kendimizi görebilmek ve bunun için emek vermek insan için oldukça zorlayan bir eylem oluyor. Bu yolculuk bir süreç olduğu gibi yaşantımızın içine katabildiğimiz ölçüde verim alabiliyor ve beceri geliştirebiliyoruz. Hayata olan bakışımızı etkilediği gibi kendimiz hakkında düşündüklerimiz için de bir yenilenme yaşatabiliyor. Bu süreçte edindiğimiz kazanımlar da bizleri hayata daha etkili ve işlevsel olarak uyumlu bir şekilde katılmamızı sağlayarak hayat kalitemizi artırırken kişilerarası ilişkilerimizi ve kendimizle ilişkimizi geliştiriyor. Bununla birlikte bir başkasının desteğini hissetmek veya bir başkası tarafından anlaşıldığını bilmek kişiye olaylara daha farklı ve iyimser bir bakış açısıyla bakabilmeyi ve diğer kişilerle olumlu ilişkiler inşa etmesini sağlıyor.

Bireysel Psikolojik Danışma

Bireysel danışmanlığı kimler alabilir?

Günlük yaşamını kesintiye uğratarak rahatsızlık veren durumlar yaşayan, kendini anlayabilmek ve tanımak isteyen, karşılaşılan problemleri çözebilmeyi ve gelecek problemlerde de çözme becerisi elde etmek isteyen, iş hayatında karşılaştığı durumlarla baş etmede sıkıntı yaşayan, eş ve aile ilişkilerini geliştirmek isteyen, çocuk temelli gelişim ya da davranış problemlerinde çözümler arayan, kendisi ve sosyal çevresi ile ilişkisi olumsuz olan, yaşamı anlamlı kılmak ve zenginleştirmek isteyen, kişilerarası ilişkilerini ve iletişim becerilerini geliştirmek isteyen, duygularını düzenlemeye ihtiyacı olan ya da hayat kalitesini arttırmak isteyen herkes bireysel danışmanlık alabilir. 

Psikoterapi uygulamaları

Psikoterapiler, danışanın gelişim düzeyine ve ihtiyacına yönelik uzman tarafından ele alınır. Problemlerin, ihtiyaçların ya da terapide alınan hedeflerine en uygun yaklaşımı ve uygulama uzman tarafından belirlenir. Bu psikoterapi uygulamalarından bazıları;

  • EMDR (Eye Movement Desentisization and Reprocessing) Terapisi, “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Tekniği” olarak adlandırılır. Travmalar ya da rahatsızlık verici yaşam deneyimlerinin sonucu olan semptomlarının iyileşmesinde ve duygusal sıkıntılarından kurtulmalarında etkili bir psikoterapi yöntemidir.
  • BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi), 
  • Şema Terapi,
  • Evlilik ve Çift Terapisi,
  • Psikodinamik Terapi 
  • Narrative (Öyküsel) Terapi vb. şeklindedir.

Bireysel Danışmanlık ne zaman alınır?

Kişinin yaşadığı ve kimseyle paylaşamadığı bir olay varsa, kişi kendisini uzun zamandır huzursuz hissediyorsa, hayattan aldığı tatmin duygusu giderek azalıyorsa, yaşama yön verme konusunda zorluklar yaşıyorsa, öfke ve duygu düzenlemesinde yaşanan zorluklar varsa, takıntılar yada daha kapsamlı sebeplerden yaşanan kişide ve çevresinde rahatsızlıklar olduğunda yada yaşamı zenginleştirmek isteyen herkes her zaman psikolojik danışmanlık hizmeti alabilir. 

Psikolojik danışma süreci ortalama 8-10 oturum sürebilir. Bu süre danışanın ihtiyacına ve belirlenen hedeflerin ulaşılmasına göre değişiklik gösterebilir. Yine danışanın ihtiyacına göre haftada bir 45-50 dakika süren seanslar halinde yapılır.

Hangi konularda bireyle psikolojik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz?

  • Uyum/Adaptasyon Problemleri
  • Sınav Kaygısı
  • Depresyon
  • Özgüven Sorunları
  • İlişki Problemleri
  • Anksiyete/Yaygın Kaygı Bozukluğu
  • Panik Atak /Panik Bozukluk ve Agorafobi
  • Sosyal Kaygı
  • Obsesif- Kompulsif Bozukluklar

Bireysel danışma

Bireyle Psikolojik Danışmanlığın Faydaları

Birçok danışan için psikoterapi almaya karar vermek güç ve önemli bir karardır. Toplumun nitelendirdiği kişisel problemlerimizi yetersizlik ya da zayıflık olarak görmesinin yanında güvenilir yetkin bir yardımcı bulmak da zor bir konu olabiliyor. Bu değerli ve önemli sürecin sonunda bireyle psikolojik danışmanlığın danışana şöyle faydaları olmaktadır;

  • Kişi problemlerini farklı bir bakış açısıyla görmeye başlar.
  • Kişi problemlerini daha iyi anlamaya ve dört boyut üzerinden farkında olmaya başlar. Bunlar; soruna eşlik eden duygular ve bedensel tepkiler (duygu), bu sorunların nasıl algılandığı ya da açıklandığına ilişkin düşünceler (bilişsel), söz konusu problemin yaşanmasıyla oluşan davranış örüntüleri ve ortaya çıkan sorundan etkilenen ya da sorunun kendisini etkileyen kişilerarası ilişkilerdir. 
  • Geçmiş durumlarla ilgili yeni bakış açıları kazanır.
  • Etkili ilişkiler kurmayı öğrenir.
  • Olumsuz yaşam deneyimlerinin müdahale edilerek duyarsızlaştırması. (EMDR)

Bireysel Terapi Hedefleri

Bireysel terapide amaç danışanla birlikte belirlenir. Genel olarak terapi hedefleri ise;

  • Bireyin kendisinin ve yaşadığı sorunların farkında olmasını sağlamak,
  • Problemler karşısında çözüm üretme becerisini kazandırmak,
  • Duygu düzenleme becerisi kazandırmak,
  • Eş, aile ve diğer bireylerle olan ilişkileri düzenlemek,
  • Benlik algısı, öz-saygı ve öz-şefkat süreçlerini danışanda pekiştirmek.

Çalıştığımız Alanlar

  • Depresyon
  • Panik bozukluk 
  • Özgül Fobiler
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Sosyal Fobi
  • Sınav Anksiyetesi
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Agorafobi
  • Somatoform Bozukluklar (psikolojik kökenli ağrı ve uyuşmalar)
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
  • Yeme Bozuklukları
  • Alkol ve Madde Bağımlılığı
  • Kayıp ve Yas Süreci
  • Öfke Kontrolü
  • Teknoloji Bağımlılığı
  • Mesleki Doyum ve Kariyer Planlama
  • Kişilik Bozuklukları
  • Stresle Baş Etme Becerileri
  • İletişim ve İlişki Sorunları

Yukarıda bahsettiğimiz çalıştığımız alanlar, hangi terapi yönteminin size uygun olduğu, bireysel terapi süreciyle ilgili sorularınız için bize buradan ulaşabilirsiniz.

Nur Aydoğan

Nur Aydoğan

Psikolojik Danışman - EMDR Terapisti

Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı ve Avrupa onaylı EMDR Terapisti olarak uzun yıllardır danışanlarıma yüz yüze ve online hizmet sunuyorum. Dokuz Eylül Üniversitesindeki öğrencilik hayatımdan beri, her zaman terapi ve Psikoeğitimler alanında ilerlemek amacım olmuştu. Albis Therapy’de psikoloji ekibimizi kurarak bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmeye, iyileştirmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz.

Bireysel terapiler konusunda bilgi alın