ONLİNE TERAPİ
Online Terapi Nedir?
Online terapi, danışan ile terapistin yeni teknolojilerin sağladığı imkanlarla uzaktan görüşerek yapılan ve yüz yüze yapılan terapinin tüm etik kurallarına uygun olarak, terapist-danışan gizliliğinin benimsendiği, birebir olarak sürdürülen terapi hizmetidir. Çağımızın gelişen dijital dünyasında interneti kullanabilme teknolojileri olan telefon, tablet ve bilgisayarlar ile psikoloji bilimindeki uygulamalar da bu ortamlara aktarılmaya başlanmıştır. Geleneksel ortamlarda uygulanan psikolojik danışmanlık ve psikoterapi hizmetleri kadar bu hizmeti internet ortamında veren online psikolog ve hizmet alanların sayısı da artmıştır. İnternetin kullanımı hayatımızın her alanında yer alması ve covid-19 tedbirleri kapsamında son dönemlerde önemini hızla arttıran online psikoterapi, klasik psikoterapiden farklılaşmayan mesleki standartlar ve etik ilkelere uygun olarak bu ortamlara uyarlanmıştır.
Online Terapi Türleri
Online terapi uygulamaları değişen dünyaya uyum sağlamak için danışanın bugünkü ve gelecekteki ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak üzere gelişmeye ve yenilikçi araçlar üretilmeye devam etmektedir. Online terapiler birebir ya da grup terapisi şeklinde gerçekleşebilir. Online psikoterapilerde kullanılan bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, EMDR gibi pek çok yöntemler kullanılabilmektedir.
Profesyonel online psikoterapi hizmeti, üç farklı uygulama biçiminde verilebilir. Bunlar ;
- Anlık yazışma,
- Telefonla danışmanlık,
- Video konferans,
şeklinde gerçek zamanlı danışmanlık olarak gerçekleştirilir. Online yani gerçek zamanlı anlık yazışma, internet üzerinden danışan ve terapist sanal bir sohbet odasında özel yazılımlarla gerçek zamanlı olarak yazışırlar. Yine internet üzerinden telefonla görüşme uygulamasında danışan ile online terapist mikrofon ve hoparlör kullanarak görüşme yaparlar. Video konferans uygulamasında ise taraflar bilgisayarlarında yüklü olan görüntülü video konferans imkânı sağlayan uygulamalar ile karşılıklı görüntü ve ses birlikteliğiyle terapi yapabilirler. Terapi sırasında terapistin ve danışanın ortamında kimse olmamasına özen gösterilir.
Online terapist nasıl çalışır?
Online terapi, danışanın ve online terapistin yukarıda bahsettiğimiz iletişim araçları üzerinden yapılacak terapi ile ilgili kurallar belirlenerek sürece başlanır. Online terapinin gizliliğin korunması, güvenilirliğin sağlanması ve bilgilerin üçüncü bir kişi yada kurumlarla paylaşılmayacağı garanti altına alınır. Danışan ile online psikolog terapi saati ve gününü belirleyerek kullanacakları iletişim uygulamaları ile online psikoterapi görüşmelerini gerçekleştirirler. Online terapi sırasında ortam sessiz olmalı ve birebir görüşmeler için başka kimse ortamda bulunmamalıdır.
Hangi Durumlarda Online Terapi Alınabilir?
Terapiye ulaşmakta fiziksel problemler yaşandığında, uzakta yaşayanlar, yüz yüze terapiye gelmeye çekinebilme durumlarında, düzenli iş saatlerinden fırsat bulamayan danışanlar için, terapiye gelemeyecek fiziksel bir engeli ve ya zorluklar yaşayan hastalar ve danışanlar, evden çıkmakta psikolojik olarak sıkıntı çeken, yaşlı olup hareket kabiliyeti kısıtlı olabilenlerin terapi görebilmesi online terapi ile mümkün olabilmektedir. Zaman ve mekan açısından getirdiği avantajlar ile online psikolojik danışmanlık bu durumların yanında ev ya da seyahatte olunması durumlarında dünyanın neresinde olursa olsun terapi yapılabilmesi mümkün olur.
Yapılan çalışmalarda özellikle sosyal fobi, depresif bozukluklar, travma sonrası stres bozukluğu, yas reaksiyonları, anksiyete bozuklukları ve yeme bozuklukları gibi sorunları olan kişilerin klinik çalışmalarda online psikoterapilerden fayda gördükleri tespit edilmiştir.
Online Terapinin Kullanılabileceği Rahatsızlıklar ve Sıkıntılar Nelerdir?
- Depresyon
- Kaygı bozukluğu
- Obsesif kompülsif bozukluk
- Agorafobi ve diğer fobiler
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Yeme bozukluğu
- Uyku bozukluğu
- Fiziksel hasar sonrası uyum süreci
- Kronik hastalıklar ile mücadele
- Sınav stresi
- Başarısızlık kaygısı
- Ergenlik dönemi sorunları
- Alkol ve madde bağımlılığı
- Cinsel sorunlar
- Aldatma ve aldatılma
- Kayıp ve yas problemleri
- İkili ilişkilerde iletişim sorunları
- Travmalar
- Kişilik Bozuklukları
Bireysel sorunlarınız, ilişkilerle ilgili sorunlarınız, çocuğunuzla ilgili yaşanan zorluklar ve ailenizi etkileyen önemli bir süreç yaşıyorsanız destek almanız gerekebilir. Bu nedenle ihtiyacınız olan desteği almak için zor günlerin geçmesini beklemeden bizlere buradan ulaşabilirsiniz.
Nur Aydoğan
Psikolojik Danışman - EMDR Terapisti
Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı ve Avrupa onaylı EMDR Terapisti olarak uzun yıllardır danışanlarıma yüz yüze ve online hizmet sunuyorum. Dokuz Eylül Üniversitesindeki öğrencilik hayatımdan beri, her zaman terapi ve Psikoeğitimler alanında ilerlemek amacım olmuştu. Albis Therapy’de psikoloji ekibimizi kurarak bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmeye, iyileştirmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz.